Kaart -> Grosthuizen

Ansichtkaart informatie

Ziekenbarak (huisnummer 107)


Uitgever:particuliere foto
Buurt:Grosthuizen
Jaartal foto 1:vijftiger jaren
Jaartal foto 2:2022
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Dit gebouw stamt uit 1909.
Onder het platte dak was de ziekenbarak. Een gebouw van de kruisvereniging voor het verplegen van besmettelijk zieken. Er waren twee ziekenkamers, een keuken en een hal waarin een plee was. De wijkzuster die wat verderop woonde zou de verpleging verzorgen. Er zijn echter nooit patienten in gekomen. De rechtse voorkamer was heel lang de nutsbibliotheek en Geertje Schuitemaker, later juffrouw Esscher en nog later Grietje Kolkman-Bregman waren er de bibliothecaressen.
In de tweede wereldoorlog was voor de Duitse bezetters in dit gebouw de schoenmakerswerkplaats.
Links zien we het huis van Jo Moerbeek, de postbode, en Tonia Gravendijk, zijn tweede vrouw. Hun dochter Ida zou later trouwen met een van de schoenmakers uit de ziekenbarak-bibliotheek-schoenmakerij.
Na de bezetting kocht Jacob Schuijtemaker het gebouwtje en werd het een arbeiderswoning. Het gezin Anton Plantinga en later Piet Vlaar zouden er gaan wonen.
Rechts zien we het huis van de gemeenteveldwachter Jenne Warrink. Later kwam daar Simon Schaafsma.
Tussen de ziekenbarak en de veldwachterswoning leidde een steeg naar de armenwerf, waar nog vier huisjes waren en een 'arrestantenlokaal', de gevangeniscel.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: