Kaart -> Oudendijk

Ansichtkaart informatie

Gemaal (Beetskoogkade 2)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto
Buurt:Oudendijk
Jaartal foto 1:omstreeks 1950
Jaartal foto 2:2021
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: De polder Beetskoog tussen Beets en Oudendijk werd sinds de zeventiende eeuw boven water gehouden door twee windmolens. Maar in 1877 stapte het polderbestuur op een stoomgemaal over. De wind vormde bij molens altijd een risicofactor en een stoomgemaal bood zekerheid. De polder Beetskoog stond zeker niet alleen met dit besluit. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw lieten vele polders een stoomgemaal bouwen. De techniek was tegen deze tijd sterk verbeterd en men kon terugvallen op een netwerk van fabrieken en ingenieursbureaus. Bovendien ging het goed in de landbouw. Daarom was bij de boeren het geld en de bereidheid aanwezig om een dergelijke grote investering te doen. De polder Beetskoog ging in zee met het Amsterdamse ingenieursbureau van W.C. & K. de Wit. Deze broers waren geboren in Alkmaar. W.C. en K. de Wit bouwden na 1870 tientallen gemalen in binnen- en buitenland en hun bureau had een uitstekende reputatie. Terecht worden ze genoemd op een grote hardstenen plaquette die in de zijgevel van het gemaal als herinnering aan de bouw werd geplaatst.
Ooit pompte gemaal Beetskoog het water uit polder Beetskoog naar de Beemsterboezem. Dit voormalig stoomgemaal is gebouwd in 1877 en bemaalde tot 1954 de polder. Het nieuwe elektrische gemaal Beetskoog met een capaciteit van 86 m3/min even verderop, nabij de provinciale weg N247, heeft toen de bemalingstaak overgenomen. Vroeger stond hier langs de zelfde weg een van de twee windmolens die tot 1877 de polder bemaalden. In 2020 is de bemalingstaak overgenomen door een nieuw gemaal naast het museum gemaal. Dit gemaal heeft een capaciteit 80 m3 per/min, (te zien op foto 2 achter de rechter boom).
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Apr 2021
Bericht:Foto 3:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Apr 2021
Bericht:Foto 4:
Hier zien we het gemaal rechts en links het huisje van Worp.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: