Kaart -> Jaagweg

Ansichtkaart informatie

Garage van Simon Laan

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto
Buurt:Jaagweg
Jaartal foto 1:omstreeks 1949-1950
Jaartal foto 2:omstreeks 1985
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Op de plaats van de garage van Simon Laan zijn later twee prachtige woonhuizen gebouwd. De foto's 1, 2 en 4 zijn aangeleverd door Adse Schouten.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Adse Schouten
Datum:02 Dec 2018
Bericht:Deze loods-garage (foto 1) is in 1930-1935 gebouwd door de broers Brüggelmann. Zij kwamen uit de omgeving van Wesel am Rhein (ongeveer 45 km vanaf de grens) en waren ook nog met een aantal chauffeurs intern bij Simon Laan-Knol.
In die tijd kwamen vanwege de erbarmelijke omstandigheden -enorme werkloosheid-chaos-honger en een waanzinnige inflatie, bijvoorbeeld 1 kilo aardappelen 9 miljoen Mark, 2 weken later 14 miljoen Mark, en dat bleef maar stijgen. Het geld was eigenlijk niets waard.
Zelfs de firma Krupp (Essen), ooit het grootste bedrijf ter wereld, raakte in de financiële problemen.
Vandaar dat over het algemeen veelal jonge mensen meestal uit de grensregio's hun toevlucht zochten in ons land, om hier intern als dienstbode of vaak voor het boerenwerk te komen werken.
Zo ook Karl Hundhausen die bij oom Wijnand Schouten (Westeinde Berkhout) intern was en ook regelmatig op onze boerderij mee hielp.
Het vervallen schuurtje direct links over de Beemsterbrug (zie kleurenfoto titel Kathoek > de Beemster) staat er nog steeds. Daar heeft Karl vaak de koeien gemolken en verzorgd om vervolgens op de terugweg bij cafe 'Bontchen' (Bontje) nog even op te steken.
Een andere Duitser was een zekere Willy Plönnius die nog een periode keeper geweest is bij RKEDO.
Eind jaren '30 werden ze opgeroepen en keerden weer terug naar hun vaderland.
Karl is in de jaren '50 nog meerdere keren terug geweest om ook vooral zijn toenmalige cafe Bontje te bezoeken.
Terug naar de garage.
Het was een simpele constructie, gedragen door een aantal metalen spanten, helemaal bedekt met golfplaten. In het midden was een niet te diep gat gemaakt en kon men, gezeten op een kist, doorsmeren en onderhoud plegen.
Verder was deze garage een aantal dagen in de maand juni door de Wolfederatie uit Alkmaar in gebruik.
De boeren uit de omgeving kwamen dan met paard-en-wagen of met de trekker hun schapenwol brengen. Er was ook een keurmeester aanwezig, die meteen al de aangeleverde wol voorselecteerde met 1e en 2e keus. Sommige boeren waren het er niet mee eens wat af en toe tot heftige woordenwisselingen aanleiding gaf, met zelfs een keer een dreigend handgemeen.
Er stond ook een manshoge pers om de wol in zakken te proppen, die dan met een wagen van Laan naar Alkmaar gebracht werd, voor verdere verwerking.
De Wolfederatie kwam dan later in de meeste dorpen met de Wolwagen waar dan onder andere wollen dekens, sokken en aanverwante producten gekocht konden worden.
De Duitse broers Brüggelmann zijn nog een keer op bezoek geweest, jammer voor hen was de garage net daarvoor in 1973-'74 gesloopt voor een grotere garage (foto 2) met onder andere opslag en APK-faciliteiten.
Dit was niet voor lange duur want in 1998 is ook deze gesloopt om plaats te maken voor twee nieuw te bouwen huizen (op deze foto 3 de beide rechter panden).
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Foto 4:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Het bedrijventerrein de Vredemaker werd de nieuwe locatie van het Internationale Transportbedrijf Simon Laan met naast APK-keuringsstation voor personen- en vrachtwagens ook opslagruimte voor koel- en diepvriesproducten.
Langsrijdend in het weekend zag men de reeds volgeladen vrachtwagens keurig in de rij opgesteld staan, met vooral in donker al die zichtbare groene controlelampjes van de geluidsarme en milieuvriendelijke koelmachines.
De laadpalen (380 volt) zorgden voor de nodige stroomvoorziening wat tijdens de rit door een uitwisselbare dieselgeneratorset geleverd werd.
Helaas is in de periode van 2010-2016, na meer dan 90 jaar, een einde gekomen aan alle bedrijfsactiviteiten.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: