Kaart -> De Goorn

Ansichtkaart informatie

De Houten Herberg (De Burg 6)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto c
Buurt:De Goorn
Jaartal foto 1:zestiger jaren
Jaartal foto 2:2018
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: De Houten Herberg waar we de laatste decennia van de vorige eeuw veel plezier hebben beleefd.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Adse Schouten
Datum:11 May 2019
Bericht:Door de brand van de Ridder St Joris in Berkhout zat de toenmalige uitbater Kees van Velzen met zijn gezin van de ene op de andere dag letterlijk in zak en as, er moest eigenlijk snel iets gebeuren.
Mede door bemiddeling van burgemeester De Vos kon na de tijdelijke voorziening in Berkhout, na sloop van het stulpje (bewoond door de broers Vlaming) op de Burg een stukje grond bijgekocht worden voor plaatsing van de 'nood' Houten Herberg.
Deze locatie net buiten het dorp werd meteen een groot succes, met bekendheid in de hele regio en daarbuiten.
Zeer velen zullen de diverse festiviteiten en vooral ook de weekenden zich blijvend herinneren.
Voor de Houten Herberg (is inmiddels reeds gesloopt) stond hier het huis dat werd bewoond door de vrijgezellen broers Piet en Jaap Vlaming, gezamenlijk met hun moeder.
Voor hun levensonderhoud hadden zij in de aangebouwde schuur zes of acht koeien staan, met daarnaast nog een kleine moestuin. Kenmerkend voor hun bestaan was de rust en de soberheid. Voorts hadden zij absoluut geen haast dus namen zij overal de tijd voor.
Dit was ook zichtbaar wanneer de beide broers door het dorp, op ruime afstand achter elkaar, fietsend, met Piet voorop, nauwelijks vooruit kwamen.
Aan de overkant van de weg en sloot hadden zij een stuk los land.
Voor de noodzakelijke werkzaamheden hadden Jaap en Piet de beschikking over een kleine rechthoekige houten schuit.
In het voor- en najaar werd per keer steeds 1 koe overgevaren. Ook om het hooi thuis te krijgen was op deze manier zeer bewerkelijk. Dat ging met een aantal kleine hooihoopjes op twee stokken met kippengaas ertussen en werd dan lopend naar de schuit gebracht en overgevaren.
Het was in het jaar 1950 dat hun moeder overleed hetgeen kenbaar gemaakt werd door witte lakens voor de ramen te hangen.
Ik kan mij nog herinneren dat wij met een aantal kinderen uit school langs lopend op weg naar huis naar binnen mochten om afscheid te nemen. De gewoonte was om voor de bedstede in de kamer met daarin de opgebaarde overledene op knieen drie weesgegroetjes te bidden en dan snel weer naar buiten. Dit was in die tijd deels nog gebruikelijk.

Naam:Margret van Velzen
Datum:10 Aug 2019
Bericht:Wat mooi te lezen meneer Schouten. Ik wist dit niet.
Ik weet wel dat de eerste Houten Herberg in Berkhout stond. Daar is hij na de brand van de Ridder St Joris geplaatst. Daar moest toen weer een dorpshuis komen en toen heeft mijn vader deze keet gehaald uit Rotterdam. Wat zag het er prachtig uit toen. Ik heb er nog jaren gewerkt bij Ruud Oosterbaan, wat een mooie tijd.

Naam:Klaas Veerman
Datum:17 Sep 2019
Bericht:Geweldige tijd gehad in "De Houten". Leuk om de foto's op deze websites te zien.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: