Bericht: | Foto 5: v
Uitgever onbekend veertiger jaren.
Gerritsland-Gasfabriekstraat.
Uit: de 'Nieuwe Kroniek van Hoorn' (uitgegeven in 1891):
In 1856 werd de Koninklijke goedkeuring gevraagd en gekregen voor de oprichting van eene gasfabriek. Ons stedelijk bestuur ging daartoe eene overeenkomst aan met de heren Bake & Co. te Utrecht. Het bouwen der fabriek gaf aan vele handen werk en de stad kreeg door hare nieuwe verlichting een geheel ander aanzien. Voor het branden van de 148 groote gaslichten en de 15 olielichten, bestemd voor de buitenwijken, betaalde men vierduizend gulden 's jaars.
In 1881 ging de exploitatie der gasfabriek over aan de gemeente en werd, met al wat er bij behoorde, het eigendom der gemeente voor eene som van dertigduizend gulden.
Uit: 'Hoornse Herinneringen' (uitgegeven in 1972).
Het binnenbadhuis op de hoek van het Gerritsland en de Gasfabriekstraat werd november 1923 geopend. Voor de verbouwing deed dit gebouwtje, behorend bij het gemeentelijk gasbedrijf, een tijdje dienst als tijdelijke arbeidsbeurs en daarvoor als brandstoffen-distributiebureau.
De warmwatervoorziening vond plaats door middel van stoomverwarming van de gasfabriek.
In september 1952 werd een nieuw gebouwd binnenbadhuis aan de Kruisstraat in gebruik genomen. Op de plaats van het oude binnenbadhuis aan het Gerritsland kwamen woonhuizen en de loodsen rechts van het badhuis maakten plaats voor de kantoren van Openbare Werken en gemeenteontvanger, thans vervangen door de centrale boekhouding.

Foto 5A:
Particuliere foto 1949.
Sloop van de Gasfabriek.
De gasfabriek is tot 1947 in bedrijf geweest. Daarna werden het terrein en de gebouwen in gebruik genomen door Openbare Werken van de gemeente.

Foto 5B: v
Particuliere foto zestiger jaren.

Foto 5C: c
Particuliere foto tachtiger jaren.
Uit: 'Kroniek van Hoorn 1850-1931' (uitgegeven in 1931).
Ten behoeve van den aanleg van een verkeersweg tusschen het Gerritsland en de Oude Turfhaven, welke straat werd genaamd 'Gasfabriekstraat', werden in 1909 eenige percelen door de gemeente aangekocht.
De huizen van de Gasfabriekstraat werden in de periode 1948-1954 gebouwd.

Foto 5D: k
Particuliere foto omstreeks 1930.
We zien de hoek van de Gasfabrieksteeg en de Turfhaven met op de achtergrond de schoorsteenpijp van de melkfabriek aan het Jeudje.

Foto 5E: k
Particuliere foto 16 juli 1920.
Een verbouwing op het gasfabrieksterrein.
Onder de overkapping links door zien we over het water op het Buurtje stapels stenen staan.
Op de achtergrond zien we enkele panden van de Modderbakken.

Foto 5F: k
Particuliere foto 24 september 1920.

Foto 5G: k
Particuliere foto omstreeks 1900.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
Hoek Peperstraat-Gasfabrieksteeg. Ja, u leest het goed: niet Gasfabriekstraat.
Dit plekje is geheel verdwenen en het is een foto van een onbekende fotograaf. Alleen de punt van de Oosterkerk redt de situatie. Zonder dit herkenningspunt zou het in elke andere stad kunnen zijn.
Deze huisjes zijn circa 1910 gesloopt, waarna de grond bij het voormalige gasfabriekterrein werd getrokken. De tegenwoordige Gasfabriekstraat is een dertig meter meer naar rechts, waar vroeger, volgens de kaart van Kroon & Kapteyn, de Kleine Melknapsteeg was.
Voor ons was verder nog een mooi herkenningspunt, midden voor de Oosterkerk, het dak waarvan de nok is doorgezakt. Tot onze verrassing bleek dit nog zo te zijn. Het was destijds de woning van de koopman in manufacturen H. Cohen. Later was hier café Klavertje Vier van Wiggert de Vries en momenteel is het weer een woonhuis.
We keren weer even terug naar het hoekje, waar het toch eigenlijk om gaat. Het hoekhuis met de lantaarn werd bewoond door de weduwe Van Gelder. Zij is het niet die zich op de hoek bevindt, maar wel staat de deur open van het huisje geheel links en daar woonde C. Bethlem. Vrouwtje Bethlem dus?
Het witte huisje was van Cor van Hinte, arbeider aan de gasfabriek. De vrouw daar wil net naar binnen gaan en neem van ons aan dat dit Cors echtgenote is.
 |