Bericht: | Foto 15: c
Uitgever onbekend omstreeks 1910.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten' (uitgegeven in 1978).
In het midden de rails van de paardentram, die haar eindpunt vond op de Kaasmarkt.
Links het mooie uithangbord van de stadshorlogemaker Bossert, die later verhuisde naar Groote Noord 14, tegenover de rooms-katholieke kerk.
Geheel rechts de banketbakkerij van de firma Droog: de tegeltjes, verticaal langs de etalage, zijn nu nog aanwezig.
Daarnaast de winkel van Jac. van Berkum, die alles verkocht wat maar met hout had te maken. Men kon er voor alles terecht op het gebied van vaten, klompen enzovoort.
Vervolgens de bekende boekhandel van P. Geerts en dan A. Koster in manufacturen, een zaak die zelfs tot voor enkele jaren nog een zeer bekende naam in Hoorn had.
De winkel met het mooie, gebogen raam behoorde aan A. Spaander & Co., in herenkleding, een begrip voor heel West-Friesland. In deze panden is nu de meubelzaak van de firma Nijdam.

Foto 15A: j
Uitgever onbekend 1924.
Deze opname is van na de verwijdering van de paardentramrails in 1922.
De mensen die we zien zijn bezig met het versieren van de straat in verband met het aanstaande landbouwfeest van 1924.
Op de achtergrond zien we de 'Noordhollandsche Bank', opgericht in 1919. De panden 89 en 91 werden in 1920 door deze bank samen gevoegd. En vanaf dat jaar werd de bovenwoning van nummer 89 bewoond door de bedrijfsleider H. Kool.
Op deze plek was al vanaf 1914 een bank gevestigd en wel de 'Van der Wolff, Courrech en Zn's Bank', zijnde de voorloper van de 'Noordhollandsche Bank'.
De Noordhollandsche Bank was gevestigd in Nieuwe Niedorp en had bijkantoren in Alkmaar en Hoorn.
In juni 1924 sloot de bank haar deuren, omdat zij door een belangrijke debiteur was opgelicht met Franse wissels. De bank werd in september 1924 failliet verklaard.
In 1925 werden de panden 89 en 91 weer gesplitst.
Links van de ladder zien we het pand nummer 87, waarin de rookwarenhandel 'Turmac' (Turkish Macedonian Tobacco Company) was gevestigd. Rond 1920 startten Willem Carel Buschhammer en Kiazim Emin Bey een nieuwe tabaksfabriek in Zevenaar. Ze importeerden tabak uit Turkije en Macedonie.
In 1924 kreeg Turmac vergunning om een reclamelichtbak aan de gevel aan te brengen met de tekst: 'sigaretten Turmac'. Deze lichtbak zien we hier aan de gevel hangen.
In 1928 betrok D. Osinga dit pand en voerde er zijn vak als goudsmid en winkelier in goud en zilver uit. Osinga had ook gouden en zilveren brilletjes in het assortiment.
In 1931 kreeg Osinga vergunning om een 'uithangbril' aan de gevel te bevestigen.
Uiterst links zien we nummer 85 met de daarin gevestigde drogisterij van Frederiks; Nierop en Slothouber. We zien de in 1905 aan de gevel aangebrachte gaper.

Foto 15B: v
Particuliere foto vijftiger jaren.
 |