Bericht: | Foto 3: k
Uitgever Jonker Egmond aan Zee 1913.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
Het zijn niet de feesten die voor ons de keus bepaalden van deze foto, maar meer de plaats waar hij is genomen, hoek Baanstraat-Veemarkt.
Het gebouw rechts was het cafe van Van Beynum, waar de vlag gedrapeerd hangt. Op deze plaats is nu de zaak van Zeeman.
Van Beynum zelf staat achter het bord van de 'Hoornsche Luchtbode'. Hij was een der oprichters, samen met Willem Gottschalk, die we naast hem zien staan. Links van Gottschalk staat N. Smit, ook een trouwe duivenmelker.
Een van de mannen van het eerste uur zit in de open landauer; het is de man met bolhoed, P. Boom, de huidenzouter.
Op de bok een bekend Hoorns persoon en wel Jan Kramer, hier nog in dienst van zijn vader.
Rechts zien we een jongen met een flinke pet om de hoek kijken. Wel, dit is Joop Venverloo en vast en zeker dat u er nog wel meerdere personen uit herkent.
Op de hoek is de stoomsmederij van P. Schellinger. Later werd daar cafe 'De Sierkan' gebouwd, maar de laatste jaren zijn de bestemmingen wat vaag.
Naast smid Schellinger was de brandstoffenhandel van de weduwe A. Offringa.
We nemen aan dat zij mannelijk personeel in dienst heeft gehad, want een weduwe met een zak brandstof op de rug lijkt ons wat onwaarschijnlijk.

Foto 3A: j
Uitgever J. Dekker 1921.
Het Militair Tehuis zien we op foto 3 als derde pand na de ingang van de Baanstraat.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
Acht jaren zijn verstreken na het feest op foto 2. Een kleine rekensom leert ons dan dat we hier in 1921 onze opwachting maken en wel bij het 'Militair Tehuis'. Het is ook even verder de Veemarkt op en dit tehuis zal daarna nog maar een jaar gezelligheid geven aan de dienstplichtigen.
De man die de jongens onder zijn hoede had was de huisvader J. Schipper, die ten overvloede nog eens met een bordje aangeeft waar de ingang is.
Er was echter nog een Militair Tehuis en dit was in de Kerkstraat, daar waar nu het 'Huis Verloren' (voorheen het Gezellenhuis) staat. Dit was voor de rooms-katholieke soldaten, die dus even verder uit de buurt waren dan de protestanten.
Maar weer keren we terug naar ons tehuis, zoals hier afgebeeld.
Nadat het overbodig was geworden (vertrek garnizoen) is het jaren de strijkerij van Peereboom geweest. Toen in deze branche de spoeling nogal dun werd is de zaak opgeheven.
Vervolgens was er een garagebedrijf en sinds kort kan men er terecht voor meubels.
Het huis ernaast herbergde de boek- en handelsdrukkerij van H. Prins, tevens uitgever van het weekblad 'Het Hoornse Hop'.
Dit huisje is gesloopt en later ook bij de garage getrokken. Hier echter geen meubels, maar huizen die te koop worden aangeboden.
Zelfs dit kleine stukje Hoorn heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan.
 |