Bericht: | Foto 18: m
Uitgever Osinga 1940-1945.
Pijpen en sigaren werden verkocht op Gedempte Turfhaven 12.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten' (uitgegeven in 1978).
Hier een beeld uit de oorlogsjaren. In de rij staan voor rookwaren voor de zaak van de firma Hoogcarspel, waar nu reisbureau De Valk zetelt. Voor de goede orde staat er een agent bij; wij dachten in hem J. Oosterwijk te herkennen, maar duidt u ons het niet euvel indien wij het mis hebben. De twee dames vooraan zijn: met tas, mevrouw Blokdijk en, met de muts, mevrouw Van den Berg.
De man met de fiets, op de rug gezien, zou J. (Jan) Rinses kunnen zijn en verder herkennen we, met pet, Chr. van den Berg sr.
Achter hem een destijds wel zeer bekend figuur, de visser J. (Hannes) Last. Er zijn waarschijnlijk wel meer bekenden, bekijkt u het dus maar weer rustig.
Op nummer 14 was een pakhuis van Hoogcarspel, hoewel we het vermoeden hebben dat het toen met de 'kwaliteitssigaren' van Victor Hugo niet zo'n vaart zal hebben gelopen.
Op de hoek, achter de rij mensen, was de kledingzaak annex kleermakerij van C. Kloet. Momenteel is daar een damesmodezaak.

Foto 18A: j
Uitgever Rembrandt Utrecht 1926.

Foto 18B: m
Uitgever onbekend 1924.
Deze opname is gemaakt naar aanleiding van een arresleewesstrijd in 1924 op de Gedempte Turfhaven.
De man rechts met zwarte jas en bolhoed is J. Oosterchrist. Naast hem staat K. Berkhout.
Het rechter pand is Gedempte Turfhaven 22. Later vestigde zich hier Taxi Kramer en weer later kwam IJssalon Vivaldi in dit pand.

Foto 18C: v
Particuliere foto zestiger jaren.
Henk Kramer sr startte in 1936 alhier zijn taxibedrijf. De oorlogsjaren kon hij doorkomen met vervoer voor het Rode Kruis. In 1953 nam hij het taxivervoer over van Taxi Butter en van Nic de Rie. Hiermee kwam ook het ambulancevervoer in handen van Henk Kramer. Een taxichauffeur was toen ook ambulance'broeder'.
Het taxibedrijf groeide en maakte de aanschaf van nieuwe voertuigen noodzakelijk. Taxi Kramer draaide 7 dagen per week, 24 uur per dag.
In 1968 werd het buurpand van Nooij gekocht en bij zijn garage getrokken. In datzelfde jaar werden de garages van Butter aan de Achterstraat en het Scharloo afgestoten.
Henk sr deed zijn taxibedrijf over aan zijn zoons Jaap en Henk jr. Zij gingen de beide bovenwoningen bewonen.
In 1980 kwam het ambulancevervoer in handen van de GGD. En 8 jaar later werd het bedrijf verkocht aan Taxi Kok.

Foto 18D: v
Uitgever onbekend omstreeks 1910.
Uit: 'Hoorn in Feesttooi' (uitgegeven in 1982).
Als er gefeest wordt gaat er heel wat drank door, daarom was er veel bedrijvigheid bij de 'Nieuwe Hoornsche Mineraalwaterfabriek, Bier-, Wijn- en Likeurhandel' van de heer F.W. Nooij op de Gedempte Turfhaven (daar waar zich nu Taxi Kramer bevindt). De man met de voorschoot is de heer G. Hoogendoorn.
(einde HiF).
Het betreffende pand zien we op foto 18C uiterst links. Dat pand werd in 1968 door Kramer aangekocht zodat Kramer vanaf toen over twee naast elkaar gelegen panden beschikte.

Foto 18E: v
Particuliere foto omstreeks 1910.
En links naast Nooij zat mandenmaker Van Velden.
 |