Kaart -> Jaagweg

Ansichtkaart informatie

Kool


Uitgever:Jonker Egmond aan Zee
Buurt:Jaagweg
Jaartal foto 1:omstreeks 1920
Jaartal foto 2:2014
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Alles draait draait om de kool. Met schuiten vol worden ze aangevoerd. Links houdt een jongen een kool trots omhoog. Meer naar rechts heeft een andere jongen een kool op zijn hoofd gezet.

Uit: 'Stoomtrams rond Hoorn' (1982) van J. Kok.
Op 14 juni 1917 werd de cooperatieve Land-, Tuinbouw- en Marktvereniging 'Avenhorn en Omstreken' opgericht. Het houten vaarveilinggebouw stond aan het einde van de Hoornse Jaagvaart in Avenhorn. Deze plaats lag ongeveer 5 kilometer van het grote station Avenhorn, dat eigenlijk in het nabijgelegen Scharwoude stond. Bij dit station bouwde de veiling aan de noordzijde van de dorpsweg een houten loods en een aanlegplaats voor de schuiten. De groente werd daar overgeladen in de spoorwagons. Het transport van de groente naar deze laadplaats was een aangelegenheid van de veiling. Men noemde dit 'de transport', waarvoor eigen werknemers in dienst waren. Er waren ook vrachtvaarders bij betrokken die het vervoer 'per schuit' aannamen. Het vervoer over de kaarsrechte Grosthuizer Gouw, langs de Jaagweg, was toch wel wat omslachtig. De burgemeesters van Avenhorn, Oudendijk, Berkhout, Hensbroek, Obdam en Ursem hebben omstreeks 1920 een fonds gesticht met het doel daarmee een aftakking vanaf de spoorlijn bij het station Avenhorn naar het gelijknamige dorp aan te leggen. Deze lijn is er niet gekomen. Derhalve bleef men op het vervoer per schuit naar het station aangewezen. Langzamerhand namen de verschillende transportbedrijven uit Avenhorn een groot deel van het groentevervoer met beurtvaartschepen en vrachtauto's over. De veiling zelf werd omstreeks 1960 verplaatst en deze werd per 29 mei 1980 gesloten.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: