Kaart -> Westeinde

Ansichtkaart informatie

Boerderij van Jo Stam (huisnummer 254)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto v
Buurt:Westeinde
Jaartal foto 1:1952
Jaartal foto 2:2013
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Dit is Westeinde 254 met een prachtige auto op straat.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Adse Schouten
Datum:02 Jul 2015
Bericht:De boerderij Ora et Labora (bid en werk) van de familie Stam. Jo Stam was niet alleen veehouder en verzetsman in de oorlogsjaren maar stond ook bekend als stuwende kracht achter de visie van Pater Hubers (was Jesuit).
De in techniek geinteresseerde Pater was in de jaren 50 en 60 bezig met de ontwikkeling van een soort heteluchtmotor.
Na jaren van experimenteren heeft het inderdaad via de televisie en div. kranten enige bekendheid gekregen. De uitstoot van uitlaatgassen werd toen ook al serieus genomen. De witte zakdoek die bij draaiende motor achter de uitlaat werd gehouden bleef verrassend schoon. Weken later op de terugweg van weer ergens een demonstratie werd Jo wegens een verkeersovertreding staande gehouden. Praten bood geen soelaas. Terwijl het bonnenboekje voor de dag kwam overhandigde Jo een krantenknipsel. Nadat de agent het aandachtig gelezen had mocht Jo zijn reis weer vervolgen met de lovende woorden, gaat u maar Stam, U dient de mensheid.

Ondertussen had zich op de boerderij een komisch incident voorgedaan. De intern verblijvende zeer slechtziende boerenwerkman Jaap Dijt was de goed bedoelde veroorzaker. Toen Jaap de mestkruiwagen ging ledigen reed hij de volle wasmand op het bleekveldje omver. Het krijsen van de bevallige dienstbode Cilia Ursem voorkwam erger.
Op reeds gevorderde leeftijd is de brave Jaap nog getrouwd en hopelijk is het hem allemaal goed gegaan.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: