Kaart -> Grosthuizen

Ansichtkaart informatie

Grosthuizen 55 en 56

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto
Buurt:Grosthuizen
Jaartal foto 1:ong 1962
Jaartal foto 2:2011
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Deze foto werd mij toegemaild door Ed Rus. Op de foto staat zijn moeder Johanna Rus - De Groot. De Ford Anglia is een echte old-timer.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Ed Rus
Datum:31 Jan 2013
Bericht:Het dubbele woonhuis Grosthuizen 55/56 is gebouwd in 1897. De geschiedenis vertelt dat timmerman Hendrik Klok het huis samen met Pieter Ooms, metselaar in Scharwoude, bouwde. Pieter Ooms vestigt zich in de oostelijke helft met zijn vrouw Maartje Broer en zijn kinderen, Jan en Aaltje. Hendrik Klok gaat de westelijke helft bewonen. In 1913 volgt Jan Ooms Pieterzoon zijn vader op als metselaar en gaat hij met zijn vrouw, Aaltje Hottentot, in de oostelijke helft wonen. Zijn vader en moeder vestigen zich dan elders in Grosthuizen. In die tijd wordt er aan het huis wat verbouwd, het krijgt dan meer luxe mee. Het fraaie dakkapel en siermetselwerk sieren de voorkant en er kwam een balkonnetje. In 1926 vertrekt Hendrik Klok. Zijn timmerwerkplaats wordt gekocht door Jan Vroegop. Jan werkt samen met Gerrit Langeberg. Het gaat echter slecht met de samenwerking en na een faillisement neemt Gerrit Langeberg de zaak over. Gerrit vestigt zich samen met zijn vrouw Trijntje de Haan als timmerman-aannemer in het westelijke deel. Het huis wordt gemoderniseerd; het krijgt een suite en tuindeuren. In 1955 verkopen zij de zaak aan Cornelis Bakker. Bakker woont er niet lang, hij vertrekt in 1958 naar Andijk. De beide huizen zijn inmiddels het eigendom van de firma Ooms. Een medewerker van Ooms, Evert Rus, bewoont van 1959 tot 1990 samen met zijn vrouw, Johanna de Groot en hun zoon Eduard de westelijke helft. Na het vertrek van de familie Rus wordt de woning in gebruik genomen als kantoor. In 1950 vertrekken Jan Ooms en zijn vrouw naar Hoorn. Ook in deze helft van de woning wonen sindsdien medewerkers van Ooms; Arend Hoek & Neeltje Aaij, Jan Bakker & Annie Best en Antje Kamst-van der Zel. Vanaf 1984 bewonen René Ruitenberg en Johanna de Jeu het pand. Deze laatste familie bewoont ook na de restauratie met hun drie kinderen het huis. In 1997 was het dubbele woonhuis dusdanig ernstig in verval geraakt dat het de vraag was of het nog behouden kon blijven. De directie van Ooms besloot over te gaan tot een ingrijpende restauratie om het voor Grosthuizen beeldbepalende pand te behouden. Bij de renovatie is een nieuwe fundering gelegd, de kozijnen zijn vernieuwd en voorzien van dubbele beglazing. De voorgevel is uitgeslepen en gezandstraald en opnieuw gevoegd en op het dak prijken nieuwe dakpannen. Het kantoor heeft een eigen zij-ingang gekregen en is gemoderniseerd. Om het geheel te vervolmaken is in de voortuin een siertuin aangelegd. Het totaal is een aanwinst voor Grosthuizen.
Rond 2010 besluit de directie van Ooms dat de kantoorfuntie in het westelijke deel naar het hoofdkantoor in Scharwoude moet verhuizen. René Ruitenberg en zijn vrouw gaan ook naar Scharwoude. Hierdoor komt het pand leeg te staan. Een reorganisatie binnen Ooms heeft tot gevolg dat zowel het woonhuis als de timmerwerkplaats erachter te koop komen te staan.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:20 Mar 2015
Bericht:Foto 3:
Een foto van Ed Rus met zijn moeder en zus.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Feb 2016
Bericht:Foto 4:
Een grote vrachtauto staat stil voor het pand. Wederom zijn hier Ed Rus en zijn moeder op te zien. De foto dateert van 1955/1956.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Ed Rus
Datum:09 Jul 2016
Bericht:Ik ben van 1957 dus de foto kan niet van 1955/1956 zijn, tja hoe oud ben ik daar? tussen 5 en 10 jaar denk ik.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:04 Aug 2021
Bericht:Foto 5:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:17 Aug 2021
Bericht:Foto 6:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:30 Jan 2022
Bericht:Foto 7:
Hier zien we Ruud en Rob Bakker. Deze foto is genomen nadat er een nieuwe dakkapel is geplaatst.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: