Kaart -> Grosthuizen

Ansichtkaart informatie

Raadhuis met kerk (huisnummer 66)

Meer foto's en informatie
Uitgever:A. van Meekeren
Buurt:Grosthuizen
Jaartal foto 1:1956
Jaartal foto 2:2011
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Naast het in 1877 gebouwde gemeentehuis stond de in 1874 gebouwde hervormde kerk. Deze zogeheten waterstaatskerk was van een heel slechte kwaliteit en werd in 1963 gesloopt.
De torenklok, een grote Hemony, bevindt zich nog in het dorp in een klokkestoel.
Rechts van het raadhuis staat het rijstmetkrentenhuis waar Jan de Reus is gaan wonen.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:F.Lassche
Datum:02 Jun 2014
Bericht:Geachte Mw/Hr

Namens mijn dochter en schoonzoon Ciska en Bert Knuivers die naast de Sauna hebben gewoond, die wonen nu in Zweden, wil ik u iets vragen. Volgens de foto heeft er ook een kerk gestaan. Is die door brand of door een vliegtuigbom verwoest? Misschien kunt U er meer van vertellen. In afwachting van uw bericht teken ik met de hartelijke groeten.

Fam. F. Lassche

Naam:Co Beemsterboer
Datum:06 Jun 2014
Bericht:De kerk dateert van 1874. Voor een betrekkelijke kleine geloofsgemeenschap was het een tamelijk grote kerk. Dat werd een probleem toen de kerk groot onderhoud nodig had. Het benodigde geld was niet bijeen te brengen. De kerk werd om die reden maar te koop gezet. Er kwamen echter geen kopers opdagen. Toen bleef er niets anders over dan de kerk maar te slopen, hetgeen in 1963 is gebeurd.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:04 Nov 2017
Bericht:Foto 3:
Een nostalgisch plaatje van Grosthuizen rond 1900. We zien de kerk en de in de jaren '90 verbrande boerderij van Bierman. De waterstaatskerk uit 1874 werd in de jaren 1963 helaas gesloopt wegens bouwvalligheid. Het huis rechts van het raadhuis, waarvan we het hoekje zien, was het lange huis van Jan de Greeuw en Bet Duits, die kosteres van de kerk was. We zie ook een stukje van het mededelingenbord van het gemeentehuis. Links zien we nog een stukje van de sloot met ervoor de dikke iepen die het dorp erg lommerrijk maakten.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: