Kaart -> De Goorn

Ansichtkaart informatie

Uitzicht op de Nicolaas Koppesstraat

Meer foto's en informatie
Uitgever:Laan - Van Meekeren b
Buurt:De Goorn
Jaartal foto 1:1947
Jaartal foto 2:2009
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Een dubbel woonhuis achter de snackbar. Meer was er in 1947 nog niet van de latere nieuwbouw.
Het pand met de uitgebouwde etalage is de manufacturenwinkel van Buscher.
 
Reacties:
Naam:Nico Koning
Datum:05 Jun 2014
Bericht:In het dubbel woonhuis naast de snackbar woonde mijn ouders Dirk en Suze Koning.
Aan de andere kant woonde Cor Laan Jaap zn. Cor is verongelukt met zijn motorfiets. Daarna is zijn broer Dirk Laan daar komen wonen. Samen met zijn moeder, broer Piet en een tante Kuin. Later is Dirk getrouwd met Mevr. Koedooder.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:20 Feb 2015
Bericht:Foto 3: v
We draaien iets bij naar links.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Adse Schouten
Datum:07 Apr 2018
Bericht:Op foto 3 zien we het begin van de Nicolaas Koppesstraat (die later werd doorgetrokken) met aan het einde iets oplopend voor een te bouwen brug over een vrij brede sloot voor de latere nieuwbouw. Deze brug is er nooit gekomen en al die tijd stond er een simpel houten hekje als afsluiting.

Bijna iedere winter in de jaren vijftig konden we voor kortere of langere periodes van ijspret genieten. De gebruikelijk ijsbaan was het brede water tegenover de kerk. Deze was prachtig gelegen langs de fruittuin van Jaap Bakker, in de luwte en eventueel de zon.
Veel regiobelangstelling was er altijd voor de schaatswedstrijden die hier werden gehouden met de plaatselijke "kanshebbers" onder andere Sieme Karsten, de melkboer; Peter Bakker (bijgenaamd Daken); Dirk de Haas uit Berkhout en Cor Klaver van het West in Avenhorn, als enige met nog houten noren.
Ook kon men af en toe in een rustig hoekje het kunstrijden van Klaas Smit en overbuurmeisje Corrie Mooy aanschouwen.
Verrassende sensatie was als Toon Knijn, de schoenmaker, met de zware Zundapp motor-met-zijspan op het ijs verscheen en meteen een hele sliert jongelui meetrok, waarbij de laatsten meestal bij het nemen van een bocht het land opvlogen.
Een paar keer, onder andere de februari-winter van 1956 heeft men vanwege de luwe ligging en vorming van sneeuwbanken uit moeten wijken naar de sloot einde Nicolaas Koppesstraat (bovenin dwars op foto 3).
Andere verlichte ijsbanen waren 't Troontje - 't Hoog; 't Waid - Oosteinde; Slimtocht Bobeldijk en wat minder bekend een deel breed water de Oude Gouw genaamd, direct achter de rijwielzaak, later garage van G. Mak aan de Zuid-Spierdijkerweg.
Wat van belang was om direct over bluswater te beschikken, had men bij schaatsijs een soort verplichting om op diverse plekken een bijt te hakken en open te houden met als markering wat stro en takkenbossen.

Naam:Adse Schouten
Datum:07 Apr 2018
Bericht:Op foto 1 zien we links in de hoek het dak van bewoner Nic Feld, daarna Remmert Bakker.
Op de hoek de manufacturenwinkel van Cor Buscher, tevens koorzanger.
Dan de groentewinkel van Bertus Loos, deze is ook nog een periode verhuurd geweest aan Jan Karsten - Berkhout, ook manufacturen met ene Annie Braas achter de toonbank.
Aan de achterkant van Loos het dubbel woonhuis, zoals boven reeds vermeld door Nico Koning met aan de overkant Jaap Grooteman en Jaap Blom als bewoners.
Naast Loos de weduwe Grooteman. Schuin daarachter via slootje-bruggetje de winkel van Joris Langedijk met ook verkoop en passen van klompen op de zolder.
Later kwam hier de kruidenierswinkel van Jan Braas - de firma.
Het huis dwars was van Willem Schouten. Dan het huis van opoe Berger, die nog een witte kap (hultje) droeg, samen met haar dochter Jane die na opoe's overlijden naar Alkmaar is vertrokken. Nieuwe bewoner was een aantal jaren Nic Groot-Baltus, die later in Wognum is gaan wonen.
Dan de op de foto redelijk zichtbare boerderij van Piet Groot.
Hoogst hilarisch was de vermelding op een houten bordje aan de voorgevel:
"HIER BRANDSPIUT AANWEZIG" en dat dan ook nog aan de overkant van het Hoofd der School. Deze brandspuit werd door 6 man handmatig bediend. Na een paar jaar is de tekst met 'ui' aangepast.
Om de bedrijfszekerheid te testen (meestal 1 keer per jaar) werden tijdens een oefening steeds muntjes op het wegdek gegooid, die dan vervolgens met een "krachtige" waterstraal werden weggespoten, met als uitdaging voor de jeugd om dansend en in het rond springend ze te pakken, maar regelmatig misgrepen; uiteraard tot groot vermaak van de omstanders.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:11 Oct 2019
Bericht:Foto 4: k
Een opname van de tachtiger jaren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:04 Oct 2023
Bericht:Foto 5: v
Een opname van 4 december 1965.
We zien van rechts naar links (tussen de takken van de bomen door) de gymzaal; de Elizabethschool; drie huizenblokken van de Pieter de Grootstraat en verder naar links enkele huizen van de Pastoor Lemeerstraat.
We zien tevens dat de brede sloot nog steeds aanwezig is.
Het is een hele scherpe foto die op de achtergrond zelfs beeld geeft van de kerk in Spierdijk.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: