Kaart -> Hoorn

Ansichtkaart informatie

47. Holenweg

Als u hier klikt vindt u meer informatie.
Uitgever:1 Beerding 2 Beerding
Buurt:Hoorn
Jaartal foto 1:1920
Jaartal foto 2:1920
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Bij foto 2:
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (1979).
Het is het begin van de jaren twintig. Dit was destijds de grens tussen Hoorn en Blokker.
Voor ons de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen en ter hoogte waar de hooiklamp staat splitst de lijn naar Medemblik zich af. Het spoorhuis staat hier nog vrij eenzaam; de bewoner was toen B. Kleverwal, uiteraard werkzaam bij de spoorwegen.
Zijn overbuurman, op Blokkers grondgebied dus, was de tuinknecht Jn. Dekker. Er is hier in der loop der tijd niet veel veranderd. Op de plaats waar hier de koeien van P. Roos lopen, zijn er een paar huizen bijgekomen. Roos had zijn eenmansbedrijfje op het Kleine Oost en daar we achter de koe, geheel links, een persoon ontwaren moeten we aannemen dat het melkerstijd is en dat de baas zelf aanwezig is.
Op een oude plattegrond van Hoorn komen we de Holenweg ook tegen, maar die wordt dan aangeduid als Zwarte Weg. Bij het begin, aan de Schellinkhouterdijk, waar voorheen het stoomgemaal stond, staat een naam aangegeven, namelijk 'Landzicht'. Ondanks onze naspeuringen blijft het duister wat dit nu is geweest, een boerderij met die naam of een soort uitspanning.
In onze jongensjaren trokken wij hier vaak naar toe; de sloten aan de Holenweg waren een eldorado voor salamanders. Met een schepnet waren we dan uren bezig om te proberen de gekleurde rakkers te verschalken. Dat we en passant nog wat appelen uit een boomgaard meepikten, vervolmaakte het avontuur.
Sinds enige jaren is dit nu een doodlopend stuk. De Holenweg is hier afgesloten en al het bovenstaande en de onbewaakte overweg zijn verleden tijd geworden.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Co Beemsterboer
Datum:13 Feb 2018
Bericht:Foto 3:
Uitgever onbekend vijftiger jaren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:13 Feb 2018
Bericht:Foto 4:
Uitgever onbekend vijftiger jaren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart:
   Map: De lokatie van deze foto's is te vinden op de volgende kaart: