Kaart -> Westeinde

Ansichtkaart informatie

De Kay (huisnummer 358)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto k
Buurt:Westeinde
Jaartal foto 1:vijftiger jaren
Jaartal foto 2:2017
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: De foto is gemaakt ter ere van het vijftig jarig huwelijk van Rikus Dam en Sijtje Kemper. Foto 1 en foto 3 zijn aangeleverd door Adse Schouten die schuin aan de overkant woonde.
 
Reacties:
Naam:Adse Schouten
Datum:06 Jan 2018
Bericht:Foto 3: c
Op foto 1 zien we misschien wel het kleinste huisje, bijgenaamd de Kay, van de voormalige gemeente Berkhout, in de bocht bij het begin van de Burg (Westeinde 358). De bewoners waren toen Rikus Dam uit Zwaag en Sijtje Kemper uit Edam. Het stel had geen kinderen. Er was in het huisje geen leidingwater. Het regenwater sijpelde door planten (een soort gras dat als filter werkte) op het dak naar de waterput. Met een emmer (de aker) aan een ketting kon er water opgehaald worden voor gebruik.
Buurman Tessel, bewoner van de Catharinahoeve, had ook nog geen leidingwater en zijn melkbussen en de emmers werden bij een steigertje achter het huis met slootwater geboend.
Velen kunnen zich nog het aandoenlijke en bijzondere tafereel herinneren als Rikus Dam en Sijtje Kemper (die een loopgebrek had) samen op de fiets op visite of naar de kerk gingen. Rikus hield de fiets dan heel schuin zodat Sijtje dwars op de stang kon gaan zitten. Vervolgens maakte Rikus via de step (een soort verlengde as links bij het achterwiel) wat gang en met het rechter been schoof hij met een boog op het zadel.
Rikus Dam heeft, samen met Jan Hinke (bijgenaamd Buccus), vele jaren bij ons gewerkt.
Begin vijftiger jaren was het loon ongeveer fl 25,00 per week, naast vrij wonen en melk en kaas naar behoefte en een moestuin voor eigen gebruik.
Omstreeks 1954-1955 is Rikus overleden. Sijtje kon eigenlijk niet alleen achterblijven. Maar er was op dat moment nog geen plaats voor haar in Theresiaoord in Spierdijk. Zij is toen belangeloos en liefdevol enkele maanden verzorgd door de naaste buren Lou Pronk-Rood.
Voordat Rikus en Sijtje in het huisje woonden heeft Raymond de Decker met zijn gezin, met 10 kinderen, in het huisje gewoond.
Tijdens de eerste wereldoorlog is Raymond de Decker, zoals duizenden Belgen deden, vanuit Belgie naar Nederland gevlucht. Het was behelpen met 12 personen in het huis, maar het ging. In het kleine kamertje waren twee bedsteden, met zogenaamde onderkooien, waar de jongere kinderen sliepen. De ouderen sliepen op de kale zolder die met een verplaatsbare ladder bereikbaar was. De "keuken" bestond uit enkele planken waarop de petroleumstellen stonden. Daar boven was een klein raampje voor ventilatie.
Weduwnaar Cor Pronk (bijgenaamd Cortje in verband met zijn geringe lengte) en Jan Hinke (Buccus) woonden in de arbeiderswoning Westeinde 356, eigendom van Gerrit Nierop. Na de dienstbeëindiging van Cor kregen de beide mannen tijdelijk onderdak in de boerderij bij Cor Stam aan de Kerkebuurt. Daar hadden zij een deel van de dars en sliepen op de hooizolder.
Na het vertrek van Sijtje Kemper werden Cor Pronk en Jan Hinke, onder betere omstandigheden, de nieuwe bewoners van de Kay. Voor Cor was dit van korte duur want hij verhuisde binnen afzienbare tijd naar het bejaardentehuis in De Goorn. Toen bleef Jan als enige bewoner op de Kay achter.
Jan Hinke genoot iedere zondag gastvrijheid bij kastelein Cor Bontje en Nel Hinke (daar had hij een vaste plek aan de ronde tafel) en met onder het genot van een biertje en altijd een bord soep.
Op foto 3 zien we Sijtje en Rikus.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Jan Blokker Vzn.
Datum:10 Jan 2018
Bericht:Wat een fantastische aanvulling in woord en beeld voor deze collectie.
Als oud-Berkhouter weet ik nog dat dat "schiereilandje" bewoond was, ik heb de man ook wel gekend maar de naam Rikus Dam was ik kwijt.
Nu schiet mij te binnen dat daar toen ook de familie Besseling woonde.
P.S. Is Adse Schouten de jongen die op de foto tussen het bruidspaar staat?

Naam:Wilma Knip-Schouten
Datum:20 Jan 2018
Bericht:Adse Schouten is inderdaad de jongen die op de foto tussen het bruidspaar staat.

Naam:Adse Schouten
Datum:07 Apr 2018
Bericht:Jan Blokker, dank voor de leuke reactie.
Voor Lou Pronk hebben daar Jan Bakker en Regina Has gewoond, zij hadden een tuindersbedrijf.
Nadat de dochters Alie en Annie de deur uit waren, verhuisde Bakker naar Bussum. Voor de buurt, familie en bekenden kwam deze omslag van de kluiten naar het runnen van een sigarenzaak toch als een verrassing.
Daarnaast woonde inderdaad Gert Besseling en was ook tuinder.
Dit huis was alleen bereikbaar via een vrij lange zeer smalle brug met de breedte voor een kruiwagen.
Dan weer aan de wegkant het huis met schuur van C.A. Bot - uien en sjalotten. Bot was een van de zeer weinigen met een telefoonaansluiting en had toen ook al de luxe van een douchegelegenheid.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:02 Dec 2019
Bericht:Foto 4: v
In april 1949 kon men nog midden op de weg leren fietsen.
De hierboven bedoelde zeer lange smalle brug zien we aan de rechter kant.
Uiterst rechts zien we een gedeelte van het pand van C.A. Bot.
Op de achtergrond zien we de Catharinahoeve in de bocht naar De Goorn.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Adse Schouten
Datum:02 Dec 2019
Bericht:De ket van Meyer.
Broer Meyer woonde op het Oosteinde in Berkhout en had een bodedienst naar Hoorn. Dat ging toen in de de jaren '50, zoals ook andere vrachtrijders uit de omgeving, meestal nog met paard en wagen. De werkdag van Meyer begon met eerst op de fiets langs de Jaagweg naar de Beemster. De wagen van Meyer stond altijd op het erf van Jongejan, de eerste boerderij direct rechts over de Beemsterbrug, terwijl de ket logeerde in de stal van Jongejans overbuurman Jan Commandeur. Deze laatste boerderij is inmiddels gesloopt.
Broer Meyer ging dan via Berkhout en stopte dan bij huizen met een zichtbaar bordje 'Meyer' achter het raam. Dit was ook van toepassing voor de in de volksmond genoemde Nic Out, de vrachtman, die door Grosthuizen naar het bodecentrum op de Vale Hen in Hoorn ging.
Nic zat redelijk 'comfortabel' in een soort 'cabine' met een half geopend raam waar de leidsels doorheen staken, terwijl Meyer in weer en wind onder een kleine overkapping zat.
In het jaar 1953 was er voor Broer Meyer sprake van twee bijzondere gebeurtenissen.
Op de zaterdagavond (de avond voor de overstromingsramp in Zeeland) was de ket, mede door de storm, niet in staat om de wagen over de Beemsterbrug te trekken, zodat de wagen het weekend op het terrein van Jan Oudt, de wagenmaker op de Kathoek (nu Schoenmaker), heeft gestaan.
Later in dat jaar, op een prachtige zomeravond, op de terugweg vanuit Hoorn, gebeurde het volgende.
De Haarlemse huisgenote van C.A. Bot (Jo genaamd) was zeer begaan met dieren. Zij had 4 of 5 poezen die in de wintermaanden rondom de kachel ieder een eigen bakje hadden en gewoon met de pot meeaten, dus niks geen speciaal kattenvoer.
Ook de ket van Meyer werd door de dierenliefhebster niet vergeten en kreeg ter plekke altijd een half brood; dat werd een dagelijkse gewoonte. De ket, die nogal koppig en onvoorspelbaar was, en wegens bijtincidenten een muilkorf droeg, bleef op het brood wachten en wilde geen poot meer verzetten.
Jo deed altijd het halve brood voor de ket in een trommel op de waterbak achter het huis. Op die bewuste dag was zij dat kennelijk vergeten en Broer kwam met lege handen bij de ket terug. Het gevolg was dat pas na diverse verwoede pogingen en Broer bijna de wanhoop nabij om het dier alsnog in beweging te krijgen, de ket plotseling met een wilde sprong de complete vooras onder de kar vandaan trok en het dier op hol sloeg. In de bocht bij Bertus Tessel, van de Catharinahoeve, waar men op dat moment op het staltje zat (dat wil zeggen: de twee voorste koestallen als zomerverblijf, wat veel boeren deden) zagen het spektakel gebeuren en vlogen meteen met jassen en zwaaiend met een tas de weg op waar de ket al briesend en wel tot bedaren kwam.
De voorover gevallen wagen is toen met vereende krachten naast de weg gesleept en met onze vrachtwagen werden alsnog de resterende goederen afgeleverd.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Jun 2022
Bericht:foto 5: k
Deze foto is genomen vanaf het weiland achter de boerderij van Schouten.
We zien links Bep Schouten, Mary Schouten, Marian Schouten en Adse Schouten.
Links op de achtergrond zien we de Catharinahoeve.
De foto is aangeleverd door Wilma Knip-Schouten.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: