Kaart -> Scharwoude

Ansichtkaart informatie

Kerkje aan de dijk (Scharwoude 1)


Uitgever:particuliere foto
Buurt:Scharwoude
Jaartal foto 1:1889
Jaartal foto 2:2017
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Uit: "Toen Hoorn nog oud-Hoorn was" (uitgegeven in 1980).
Scharwoude dateert reeds uit de 14e eeuw. Het was in vroeger jaren een specifiek dijkdorp. De weg lag toen op de kruin van de dijk.
De eerste kerk van Scharwoude stond buitendijks en is in 1391 bij een stormvloed weggespoeld. Na deze ramp werd meer binnenwaarts een nieuwe dijk gelegd.
De kerklidmaten werden met consent van Hertog Albrecht van Beieren en de Proost van West-Friesland bij de kerk van Hoorn ingelijfd.
Dat bleef zo tot 1440, toen de Scharwouders weer voor zichzelf een kerk bouwden aan de voet van de dijk.
In de houten dakruiter bevond zich een luidklok die behalve ten behoeve van de kerkdiensten ook werd gebruikt om de vissers die op zee waren naar huis te roepen wanneer er zwaar weer dreigde, of het mistig begon te worden. Om haar eigenaardige klank werd deze klok "De Blikken Ketel" genoemd. Deze klok werd in het begin van de 17e eeuw vervangen door een nieuwe.
De kerk zelf, zoals die op de foto van 1889 staat afgebeeld, werd in 1890 gesloopt.
Het gedeeltelijk zichtbare perceel links was de bakkerij annex cafe "De Verwachting".
Het vroegere fanfarekorps "De Verwachting" van Grosthuizen werd in dit cafe opgericht. Bakkerij en cafe werden omstreeks 1963 gesloopt.
De thans bestaande bescheiden Hervormde kerk in Scharwoude werd niet op dezelfde plaats gebouwd, maar iets meer van de dijk af. Deze kerk dateert uit het einde van de 19e eeuw.
De klok en de windvaan van deze kerk zijn afkomstig van de in 1890 gesloopte dijkkerk, waarvan het grondgebied is gebruikt voor de uitbreiding van de begraafplaats op de hoek van de Dorpsstraat en de weg langs de dijk.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: