Kaart -> Westeinde

Ansichtkaart informatie

Boerderij van Schouten (huisnummer 354)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto c
Buurt:Westeinde
Jaartal foto 1:1952
Jaartal foto 2:2015
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Deze luchtfoto van de boerderij van Schouten dateert van het voorjaar van 1952. Op de plaats van de oude varkensstal, links op de foto, raast nu het snelverkeer over De Braken. Tussen het pad en de boerderij zien we drie bomen. De voorste ervan zien we op de foto uit 2015 nog terug. En dan houdt direct elke overeenkomst tussen beide foto's op.
De foto's 1 en 3 zijn afkomstig van Aad (Adse) Schouten.
 
Reacties:
Naam:Co Beemsterboer
Datum:26 Feb 2015
Bericht:Foto 3: c
Op deze foto van 1949 zien we de vrachtauto van de familie Schouten net van het pad afrijden en richting De Goorn kiezen. In de berm van de weg zien we het bord "Berkhout" bebouwde kom.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Adse Schouten
Datum:15 Mar 2015
Bericht:EXTRA INFORMATIE FOTO 1: Deze luchtfoto is genomen voorjaar 1952 van Huize Acht uuuuuuuu God. Westeinde a357 van de familie Arien Schouten, zie straat in de Goorn. Deze boerderij stond op een 1,5m hoge terp. De fundering bestond uit koeienhuiden. Het vierkant droeg het dak. Links was de varkensschuur en de vijzel, was een overkapping, waar o.a. boerenwagens/ maai en een harkmachine in stonden. De kale plek naast het pad was het gevolg v.w. een kuilgras hoop als wintervoer naast voerbieten/ bietenblad/ pulp, pap, en hooi. Achter de varkensboet zien we het bossie waar bijna iedereen van de jeugd uit de omgeving wel gespeeld heeft. Dit stukje bos met de oude hoge bomen is misschien nog een overblijfsel met de gele stenen die bij het ploegen voor bollenland te voorschijn kwamen van een burcht of slot wat hoogstwaarschijnlijk rechts bovenin de foto heeft gestaan. - zie de oude militaire kaarten-
De deur naast de dars aan de wegkant ging alleen open als iemand overleden was. -weet ik niet zeker-
Bij de dars met de open deur zien we nog de achterkant van de vrachtwagen. - waarover meer-
Op de boogert zien we naast fruitbomen nog een paar kalfjes. Linksboven op het melkbon bij de sloot staat de vries/het paard. Midden jaren 60 is deze boerderij gesloopt. De braken loopt dwars door waar voorheen de varkensboet stond naar de jaagweg.

Naam:Adse Schouten
Datum:15 Mar 2015
Bericht:EXTRA INFORMATIE FOTO 3. Hier zien we de vrachtwagen van Arie Schouten, een Chevrolet bouwjaar 1928 al met startmotor en standaard een slinger die regelmatig van pas kwam. Ondanks dat de wagen in de dars stond (zie foto boerderij) werd met vorst de motorkap met dekens toegedekt en een elektrisch kacheltje onder de motor geplaatst. Iedere dinsdag werd vee (ook van protestantse boeren) naar de veemarkt in Purmerend vervoerd. De meeste hadden toen nog geen telefoon en kwamen dan maandag s avonds per fiets de opdracht melden.
Ook werd er kaas van melkfabriek Concordia en van de Goede Verwachting Bobeldijk via de gereed gekomen Afsluitdijk naar afnemers in Oosterlittens en Akkrum gereden.
Met ong. 40km/uur was dat een dagtaak. Ook konden gezeten op planken in de bak de gidsen -verkenners op weg naar zomerkamp van deze vervoersmogelijkheid gebruik maken.
Achter het hek staat de 5 jarige Adse (hoofdwaarschijnlijk mocht ik niet mee). In de "cabine" broer Dirk en zus Mary. De wagen was in de oorlog deels ontmanteld en verstopt onder strobalen en heeft later nog tot 1953 dienst gedaan.
De melkbussen bij het hek werden toen met een Dodge vrachtwagen van de Goede Verwachting opgehaald.
Melkrijder was Co Beek die ook eens per 14 dagen of maand (weet ik niet zeker) het melkgeld in een envelop in één van de meegebrachte lege melkbussen deed.
Op de achtergrond zien we de woning van de familie Jaap Dolstra, daarachter de boerderij van Flip Mol.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:20 Mar 2015
Bericht:Foto 4: v
Op deze foto van Wilma Knip-Schouten zien we de boerderij van achteren. De foto is genomen vanaf De Burg.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Adse Schouten
Datum:22 Mar 2015
Bericht:Extra informatie foto 4:
C.A. Bot en huisgenote Jo was een bijzondere man en woonde links van de boerderij in het huis met schuur en garage. Na de bevrijding gloorde er weer hoop en waren er nieuwe uitbreidingsmogelijkheden vandaar dat de bestaande schuur snel te klein werd.
In ong. 1953-54 is in de volksmond de schuur van Bot 800m2 (uien en sjalotten) gebouwd. Bot huurde land in de Wieringermeer - Beemster - Schermer- Zeeland en zelfs in Denemarken o.a. door contacten met van Waling en Geest, een grote exportfirma in Zuid - Holland.
Regelmatig kwamen de vrachtwagens van Simon Laan (Mack) - Arie Braas (de snelle) met Mercedes en de imposante Scania - Vabis tandemasser van de firma Jan v/de Hout uit 's Gravenzande lossen of laden.
Tuinders die het in de wintermaanden rustig hadden konden dan tijdelijk bij Bot aan het werk.
Ook werd meerdere malen vooral in de Wieringermeer de inzet van gedetineerden van de Krententuin gewaardeerd. Deze werden dan met de bus gehaald en gebracht. Het is gebeurd dat soms door omstandigheden 's avonds doorgewerkt moest worden.
Bot zat echter niet voor 1 gat gevangen. De werkenden werden royaal van koffie en broodjes voorzien. en bij het donker worden (men dacht te kunnen stoppen) had Bot voor iedereen een mijnwerkershoofddeksel met daarin een lamp geregeld.
Ook stond er een grote demontabele sorteermachine op het land die soms weigerde. Bot kon daar slecht tegen en had de volgende "oplossing" bedacht: 's morgens in alle vroegte werden zonder pardon de dorpssmid Antoon Floris en Jan Groot de timmerman (beide van alle markten thuis) van huis opgehaald en gezeten achterin de Ford naar de Wieringermeer gereden. Daar aangekomen stonden 2 comfortabele fauteuils bij de sorteermachine.
De heren werden verzocht daar de hele dag in plaats te nemen. Voorzien van versnaperingen en rookwerk kregen ze de volgende opdracht mee.
Bot zei, zo gauw de machine hapert, snellen jullie toe en zorg zo spoedig mogelijk dat het euvel verholpen wordt.
In de zomer van 2014 is de schuur vanwege weguitbreiding gesloopt. De laatste jaren waren er autobedrijven in gehuisvest.
Terug naar C.A. Bot. Huurcontracten gaven soms problemen. Een bekende uitspraak van Bot was: "niets houdt me tegen, zelfs geen kanonnen, alleen eventueel het weer.
Kan kloppen.
In 1956 was er door de Russische inval in Hongarije een tijdelijk Zondag's rijverbod vanwege benzine schaarste, maar tot verbazing van velen had de heer Bot in Den Haag een vergunning geregeld en kon hij met de groene Ford V8 alsnog van de openbare weg gebruik maken.

Naam:
Datum:28 Mar 2016
Bericht:Ik weet dat deze boerderij begin/half 60-er jaren op een zondagochtend vroeg is verbrand. We gingen namelijk op de fiets naar de kerk in de Goorn en toen was het alleen nog een rokende puinhoop. Ik vond dat als jochie van een jaar of 8-9 een eng gezicht.

Naam:Adse Schouten
Datum:05 Jun 2016
Bericht:Toevoeging Boerderij
Klopt. Het achterdeel is inderdaad verbrand. Het voorste gedeelte is zoals beschreven gesloopt.
Nadat het vierkant was verzwakt heeft Cor Braas en Kamiel de Decker met de Krupp vrachtwagen van Arie Braas de boel omvergetrokken.

Naam:Adse Schouten
Datum:05 Jun 2016
Bericht:Extra note.
In de hierboven beschreven schuur (toen autobedrijf Vestering) was er in ca 1985 een feestavond georganiseerd met als hoogtepunt een eenmalig optreden van Andre Hazes. In een half opengewerkte zeile aanhangwagen van Bart Visser uit de Goorn wist hij het talloze aanwezige publiek een spetterend optreden te verzorgen.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:26 Feb 2017
Bericht:Foto 5: k
Drie opnames van februari 1959.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:26 Feb 2017
Bericht:Foto 6: k
Februari 1959.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:26 Feb 2017
Bericht:Foto 7: c
Februari 1959.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: