Bericht: | Aanvulling verslag Nico Hooiveld.
Herinneringen aan het voor een dorp markante beeldbepalende schoolgebouw St. Jozef in de Goorn. Periode 1950-1956
1e klas. Meester Hoornik was een aardige man en in de kost bij de Weduwe Ruyter op het West in Avenhorn.
2e klas. Meester Hoogland een zeer zachtaardige man, was tevens tijdelijk dirigent van het kerkkoor waar ook Kees Knijn en mijn vader organist waren.
3e klas. Meester Tuitjes kwam uit Zeeland en woonde in Berkhout tegenover de Maalderij en was redelijk streng. De kleine Renault 4 die hij via een loterij gewonnen had stond bij slecht weer op het schoolplein onder de veranda. Wij als spelende kinderen mochten er vooral niet te dicht bij komen.
4e en 5e klas. Meester v. Soest deze kwam met de bus vanuit Alkmaar. Ondanks dat hij heel boeiend en beeldend kon voorlezen uit o.a. de boeken van Pim Pandoer en Arendsoog was hij bij vlagen onvoorspelbaar en sloeg er af en toe goed op los.
6e klas. Meester Overman hield van tucht en orde maar was ook zeer betrokken door belangeloos bijles te geven aan leerlingen die dat nodig hadden, of aan hen die naar de Mulo of HBS gingen.
Kenmerkend was ook, niet dat alleen Mr Overman een zeer verwoed roker was zodat af en toe iemand uit de klas sigaretten moest halen bij de winkel van de firma Braas tegenover de school gelegen, maar hij kon ook bij niet opletten- praten of diegene die aan de raamkant zaten en naar een langsvarende schuit keken op weg of terug van de veiling A en O in Avenhorn, was de consequentie meestal nablijven en 100 of 200 strafregels schrijven.
Interessant en leuk was (als de donkere velours gordijnen dicht gingen) de introductie van de N.O.F.-Nederlandse Onderwijs Films o.a. de klokkengieterij in Heiligerlee (Groningen) of de haven activiteiten in Rotterdam.
De klaslokalen aan de weg kant waar Mr van t Hof en Mr Galema de scepter zwaaiden was de V.G.L.O = (voortgezet lager onderwijs -7e en 8e klas)
Daar waar het haventje van P. Bakker (de streker) eindigde was het schoolplein wat breder en vormde meteen de scheiding over de volle breedte en moest in acht worden genomen.
Op de scheiding bij de zijingang stond een ca. 50cm hoog fonteintje waar alleen bij zeer warme dagen in de rij staand iets gedronken kon worden.
De schoolreisjes waren vanaf de 3e klas met de bussen van Herman Beemster (chauffeurs o.a. Cor Hoek – Simon Vriend – Jan Dieleman – Anne Belcom en Piet Vlaar met de geur en rook van een sigaar naar o.a. het kopje van Bloemendaal – de bedriegertjes in Bergen – Schiphol tot aan de vliegtuigtrap of speeltuin Oud-Valkeveen (Naarden) met een groot doolhof en in die jaren als traktatie een heerlijk glas ranja.
Nog enkele weetjes:
De plechtige Heilige Communie was in de 1e klas oftewel klein aannemen Herbevestiging H. Communie was 6e klas – groot aannemen.
Gestoken in nieuwe kleren bij zowel klein en groot aannemen was het een waar familiefeest met soms een kort bezoekje van de pastoor of klassenmeester.
Het H. Vormsel was voorhoofdszalving en handoplegging 3e klas.
Askruisje – Aswoensdag het begin van de vastentijd tot Paaszaterdag 12 uur daarna kon men bij de kerk wijwater ophalen en mocht de snoeptrommel open.
De Blasiuszegen waarbij 2 gewijde warme kaarsen kruislings voor de keel gehouden werd ter bescherming van evt. keelaandoeningen.
Ook vanaf de 5e klas en V.G.L.O. bestond de mogelijkheid (v.w.b. thuissituatie) voor landbouwverlof d.w.z. 2 weken extra vrij voorafgaand aan de grote Augustus vakantie.
In 1955 werd schoolmelk ingevoerd, ca. 0,25lt per flesje met als afsluitdop zilverpapier wat weer opgespaard werd voor de missie.
Het hoofd van de school was P. v.d. Wiele, hij had een forse gestalte, droeg de broek hoog door zichtbare galgen en met een norse blik had hij tastbaar ontzag.
Einde van het schooljaar kwam hij in iedere klas gezeten op de lessenaar melden voor wie het beter was het nog een jaartje over te doen.
In 1955 (?) ging v.d. Wiele met pensioen en verhuisde terug naar Texel.
Mr. Overman die woonachtig was op het Westeinde in Berkhout naast Huize Troostwijk bewoond door de familie Seuren- later fam. Pronk waar in de laatste oorlogsjaren onderdak en meerdere verzetsbijeenkomsten plaats vonden van de Hoornse knokploeg 8-heren en 1 dame.
Na het vertrek van P. v.d. Wiele werd Mr. Overman benoemd tot Hoofd van de school en verhuisde naar de aangebouwde dienstwoning.
|