Kaart -> Scharwoude

Ansichtkaart informatie

Losplaats


Uitgever:Onbekend
Buurt:Scharwoude
Jaartal foto 1:omstreeks 1930
Jaartal foto 2:2014
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Uit: "Avenhorn, Grosthuizen en Scharwoude in grootmoeders tijd" (1992).
De losplaats van de veiling Avenhorn en Omstreken aan de spoorlijn in Scharwoude. Zolang de veiling bestond werd er met groente en aardappelen van Avenhorn via de Jaagvaart en de Naamsloot (Damsloot) gevaren naar deze losplaats waar de veiling een loodsje had staan als onderkomen voor het veilingpersoneel en als berging van enig materiaal of andere tijdelijke opslag.
Er heeft ooit een plan bestaan om een spoorlijntje van Scharwoude langs de noordelijke zeer brede berm van de Hoornse Jaagweg naar Avenhorn aan te leggen. Er was zelfs door vijf belanghebbende gemeenten een fors gegroeid fonds voor gevormd.
En.
Uit: "Toen Hoorn nog oud-Hoorn was" (1980).
In 1907 besloot men tot het oprichten van een afslagmarkt aan het spoor te Scharwoude. Deze afslagmarkt bleek niet aan de verwachtingen te voldoen, zodat in 1914 een afslagmarkt werd ingesteld aan het vaarwater te Avenhorn, in 1918 gevolgd door de stichting van een los- en laadplaats aan het spoor te Scharwoude.
Het was in die dagen geen uitzondering, dat de telers die om half twaalf veilden, en dus al uren eerder met hun schuit van huis moesten, eerst tussen 8 en 12 uur 's avonds de schuit thuis weer aan de wal brachten.
Het was het steeds meer toenemende vrachtvervoer per auto dat tenslotte de oorzaak werd van de opheffing in 1964 van de los- en laadplaats aan het spoor in Scharwoude.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart:
   Map: De lokatie van deze foto's is te vinden op de volgende kaart: