Bericht: | Foto 5:
Uit: 'Toen Hoorn nog oud-Hoorn was' (1980).
Scharwoude -ook hier nog duidelijk een dijkdorp- omstreeks 1915, ten zuiden van de huidige dorpsstraat. Hoewel op deze foto niet zichtbaar, ligt de zeedijk links achter de huizen. Deze woningen stonden met hun achterkant tegen de dijk. Een gevolg van de watersnood in 1916 was echter, dat al deze huizen gedoemd waren te verdwijnen, omdat de dijk moest worden verzwaard en verbreed. Enkele jaren daarna begon dit werk ook te Scharwoude.
De weg, als vanouds gelegen op de kruin van de dijk, werd verlegd naar het 'onderdijkse'. In 1921 was de operatie geklaard: Scharwoude had een volkomen ander aanzicht gekregen, het was dijkdorp af.
Beperken we ons verder tot het dubbel bewoond huis rechts op de foto. Daar woonde destijds in het achterste deel de 'krengenslager' Jan Ooms (bijgenaamd Jan de Sluiker), de voorvader en grondvester van Ooms Beheer BV (Wegenbouw- en Aannemingsbedrijf).
Hij was getrouwd met Naatje Korver (bijgenaamd 'Zwarte Na').
De noodslachterij werd uitgeoefend in het uiterst rechts tegen het huis gebouwde schuurtje. Zo op het oog een zuiver ambachtelijke bedrijfstak.
De jongedame (derde van links) is Trijntje Ooms -geboren 10 oktober 1901- kleindochter van voornoemde Jan Ooms. Haar vader, Klaas Ooms, was een kleine aannemer, die echter bovenal in zijn tijd bekend stond als de 'wonderdokter', omdat hij een patent geneesmiddel uitgevonden had tegen allerlei vormen van huidziekten.
Van 'krengenslager' via 'wonderdokter' tot 'wegenbouwgigant', het is een carrière die men niet direct in het dommelende Scharwoude zou verwachten.
Foto 5A:
Een opname uit 1905.
De vrouw met donkere rok is Aaltje Braak. Naast haar staat Naatje Korver vrouw van Jan Ooms, grootmoeder van Jan Ooms Pz.
De man links is ook een bekende te weten: Jacob Lely sr.
Achter links zien we Jacob Lely, de zoon van Jacob sr en uiterst rechts staat Gerrit Muntjewerff, zoon van vroegere stationschef NS.
De juiste locatie van deze opname is helaas onbekend, maar vermoedelijk wel in het buurtje bij de dijk.
|