Kaart -> De Goorn

Ansichtkaart informatie

Kermis in De Goorn

Als u hier klikt vindt u meer informatie.
Uitgever:Onbekend
Buurt:De Goorn
Jaartal foto 1:omstreeks 1935
Jaartal foto 2:2014
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst:
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Adse Schouten
Datum:13 Dec 2015
Bericht:Kermisbeleving 1955 De Goorn.

Op het grindpad vanaf de zaal van Cafe Bontje de kraam van Tinus (de Kwatter) v.w. royaal gebruik pruimtabak. Dan de schiettent van (Z)Suidema.
In de hoek bij de ingang van de bedrijfsruimte stond de koekhakker. De bedoeling was op een hakblok met een mini bijltje reepjes lattekoek met zo weinig mogelijk slagen te doorklieven.
Dan de grote snoepkraam van Jaap de Graaf met o.a. kaneel en zuurstokken - speklappen - nougatblokken en bv 2 rode wijnballen voor 5 cent.
Tegen de weg de ijskar met de heer de Boer, Lakeman of Jan Bakker (strikkie).
Aan de overkant van de weg achter de heining op het grasveldje van Jaap Bakker stond de zweef van Joh.Braak Egmond a/d Hoef.
Kinderen een dubbeltje - 3 rondjes een kwartje. Tijdens het draaien hing er een dansende gordijnkwast, wat bij pakken een gratis rondje opleverde.
Bijzonder moment was als de Nacobus vanuit Hoorn voor de kerk stopte, en er een man van middelbare leeftijd, gekleed in een lichtgekleurd zomerkostuum en dito strohoed uitstapte.
Als de meegebrachte grote rieten koffer openging bestond de inhoud o.a. uit elastische Abe Lenstra ballen- kleine windmolentjes en opblaasrolfluitjes. Ook kartonnen kokertjes met een touwtje wat dan tok-tok geluiden gaf.
Als de koffer leeg was of de man was tevreden was hij weer met de eerstvolgende bus vertrokken.
Tussen Buscher en Bertus Loos (Koppesstraat) stond de schommel en schuitjes.
De uitdaging was met de punt van het schuitje het zeil te raken wat niet iedereen lukte.
Dan naar de helling naast het huis van Grietje Groot waar Floris de smid af en toe een tuindersschuit moest teren, stond de Turkse schommel (een niet te hoog ronddraaiend rad). Op de Boogert van de weduwe Tessel stonden 3 attracties o.a. de golfbaan ook met een zwevende kwast voor een gratis rondje en 2 kinderdraaimolentjes met fietsjes en houten paardjes.
Op de weg aan de kant van cafe Arie Oudt stonden een paar kramen o.a. schieten en ballen gooien.
Grote sensatie, voor dorpskermissen toen ongebruikelijk, was de aanwezigheid van de botswagentjes van Sipkema uit Groningen op het weiland naast het huis van de familie Meester - later Pennekamp aan de Zuidspierdijkerweg.
Voor zover ik me kan herinneren was dit een eenmalige gebeurtenis vanwege o.a. latere woningbouw en tijdens de nacht van Maandag - Dinsdag had het hevig geregend en was bij vertrek een van de zwaar beladen vrachtwagens vast komen te zitten.
Na lang wachten werd met behulp van de met kaas beladen vrachtwagen (Mack) van Simon Laan de wagen weer op de weg getrokken.

Cor Bontje had tijdens de kermis enkele jaren het toen zeer bekende Radio en Show orkest van Frans Poptie and his Swing Specials met eenmalig optreden van de Jordaanse volkszangeres Tante Leen.
Arie Oudt had altijd de uit Zaandam afkomstige stemmingsband de Rhythm Boys met als fan Nel Pater (v/d kruidenier) zittend op de rand van de buhne met toen ook eenmalig optreden van Volkszanger Johnny Jordaan. In die tijd was het gebruikelijk dat de dames naast elkaar gezeten afwachtend of ze wel of niet ten dans gevraagd werden.
Dit begon met de aankondiging bv 2x Foxtrot - 1x Engelse Wals.
Bij de eerste klanken gingen de mannen die al een voorzichtige inschatting gemaakt hadden met versnelde pas (om niet te laat te komen) om daarna met een lichte buiging of wil je met me dansen zich melden, wat bijna altijd gehonoreerd werd.
Heel soms liep iemand tegen een blauwtje op wat uiteraard teleurstellend was.
Populaire drank voor de ouderen was meestal jenever-citroenbrandewijn of oud-bruin, anders was pils favoriet.
De dames dronken o.a. fris - een sneeuwwitje of een amerikaantje.

De kermis begon Zondags na de late mis van 11 uur. Maandagmorgen vanaf 10 uur het populaire 1e deuntje.
s'Avonds 12 uur werd massaal en uit volle borst het melodieuze Auf Wiedersehen in beide zalen meegezongen wat ook betekende het einde van en weer 1 jaar wachten op de volgende kermis.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:23 Apr 2016
Bericht:Foto 3:
Een opname uit de zestiger jaren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Adse Schouten
Datum:05 Jun 2016
Bericht:Vermeldenswaard:
Kastelein Cor Bontje, geinspireerd door broer Hannes die in Nieuwenhagen, Zuid Limburg, een pension had (genaamd Spaans Kentje) heeft als eerste in Noord Holland het carnaval ca 1955-1956 geintroduceerd.

Naam:Adse Schouten
Datum:31 May 2018
Bericht:Nog een aanvulling:
Carnaval en Kermis De Goorn.
Dit werd hier uitbundig gevierd zodat op de zondag, zelfs meteen de eerste keer, er een lange carnavalsoptocht langs trok.
Dit bleef niet onopgemerkt, met gevolg dat vooral in West-Friesland, de ene na de andere carnavalsvereniging werd opgericht.
Ander vertier voor b.v. de filmliefhebbers was de rondreizende bioscoop van de firma Kok uit Medemblik, die een paar keer in de wintermaanden langs kwam en populaire speelfilms vertoonde.
Zo ook in de zaal van Bontje met op het toneel het witte doek.
Anders was men op de Hoornse bioscopen De Winston (hoek Roode Steen) of de Victoria (Grote Noord) aangewezen. Bijna iedereen kwam toen met de fiets of bromfiets die dan bij Salm en Holthuis (begin Kleine Noord) voor f 0,10 of f 0,25 ? gestald werd.
Degene met alleen zakgeld (wat meestal niet zo royaal was) en b.v. na bioscoopbezoek nog iets wilde eten, kon onder andere bij automatiek "Smidje" (bijna naast de Victoria) of bij cafetaria Niek Schagen op het Breed i.p.v. een héle ook een hálve uitsmijter bestellen (ik dacht voor f 0,75), om daarna weer huiswaards te keren.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart:
   Map: De lokatie van deze foto's is te vinden op de volgende kaart: