Kaart -> West

Ansichtkaart informatie

De sluis (huisnummer 104)

Meer foto's en informatie
Uitgever:particuliere foto
Buurt:West
Jaartal foto 1:omstreeks 1925
Jaartal foto 2:begin jaren zeventig
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Bij foto 1: Op de kant zien we Cees Overboom staan; tegen de gevel staat zijn vrouw Anna Overboom-De Boer met dochter Corrie op haar arm. Bij het hek zien we Nel Overbooom staan.
En rechts zien we de schuur en een stukje van het woonhuis van Frans Blom, van wie foto 1 afkomstig is.
De foto's 1 en 2 zijn vrijwel vanaf dezelfde plaats gemaakt.
De foto's 2 tot en met 5 zijn gemaakt door Frans Potveer en Wim Appelman en ter beschikking gesteld door Tiny Potveer-Blom.

Uit: Jaarboek 2021 van de Historische Vereniging Hemony.
De schutsluis, getoond op de foto's 2 tot en met 6, werd in 1941 gebouwd in opdracht van de banne en polder Ursem. Er werd bij de bouw gebruik gemaakt van de beschoeiingen van de aanwezige overhaal, die in 1917 geplaatst was, door landbouwvereniging 'De Toekomst'. Er bestond op dat moment geen verbinding tussen de polder Westerkogge en de polder Ursem (met een hoogteverschil van ongeveer 15 cm).
In 1914 werd de veiling A&O in Avenhorn opgericht. Tuinders uit Ursem die hun producten naar die veiling wilden brengen moesten deze in De Goorn oversjouwen. Daarom werd in 1916 landbouwvereniging 'De Toekomst' opgericht met J.J. Bakker en H. Koppes als voorzitter en secretaris. De vereniging vroeg en kreeg (op 13 februari 1917) toestemming om De Goorn te mogen doorsnijden om een vaarmogelijkheid mogelijk te maken. J. Groot, bewoner van De Goorn 83, stelde een strook grond van zijn erf ter beschikking. J. Ooms uit Avenhorn mocht de overhaal bouwen. De overhaal werd op 21 juni 1917 in gebruik genomen. In de volgende jaren werden er ongeveer 600 schuiten per jaar overgehaald. Dat liep op tot ruim 2000 eind dertiger jaren.
De bediening en het onderhoud van de overhaal waren in handen van smederij Jn. Floris uit De Goorn.
Op 27 februari 1941 gaf de provincie Noord-Holland toestemming tot het vervangen van de overhaal door een schutsluis. Aannemer Hille uit Ursem bouwde de nieuwe sluis, die vermoedelijk eind 1941 in gebruik kon worden genomen. Henk Lenting werd tot sluiswachter benoemd.
In 1972 werd de sluis gesloten.
Er is in de oude archieven eerder sprake geweest van een sluis of overhaal in De Goorn. In 1545 was er al sprake van een 'oude' overtoom. Deze moet op dezelfde plaats als de latere zijn geweest. De Goorn was een belangrijk knooppunt van vaarwegen tussen Hoorn en Rustenburg. De landwegen waren toen onverhard en een groot deel van het jaar onbegaanbaar. Voor transport was men aangewezen op vaarwegen.
Er zijn geen aanwijzingen dat er na 1780 een sluis is geweest. Vermoedelijk heeft de sluis zijn functie na 1780 verloren.
Tot de komst van de veiling in Avenhorn in de 20e eeuw een overhaal/sluis opnieuw wenselijk maakte.
 
Reacties:
Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Jun 2015
Bericht:Foto 3:
Jacob en Geertje Pronk-Schouten woonden in het huis rechts naast de sluis. Na hen bleef hun vrijgezelle dochter Nel in het huis wonen. Zij was jarenlang de huishoudster van Pastoor.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Jun 2015
Bericht:Foto 4:
Links van de sluis hadden Niek en Agatha Blom hun bollenbedrijf. We zien hier hun bollenschuur. Anno 2015 wonen hier Frans en Annemarie Blom.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten


Foto 4A:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Jun 2015
Bericht:Foto 5:
Klik op de afbeelding om deze te vergroten


Foto 5A:
Tegenover de sluis woonden Toon Koning en Nel Dekker.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten


Foto 5B:
Een opname uit 1970 vanaf de Naamsloot.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:28 Jun 2015
Bericht:Foto 6:
Op deze foto van omstreeks 1960 zien wij Dirk Koning (1899-1966) de vrachtvaarder. Het plaatje is genomen vanaf de brug.
De foto is afkomstig van Frans Blom.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:02 Jul 2015
Bericht:Foto 7:
Hier zien we een luchtfoto uit de zeventiger jaren van de ongeveer 10 jaar eerder gedempte sluis. De sluis is volgestort; het fundament is nog in de bodem aanwezig. De vrijgekomen grond is 50/50 verdeeld tussen de aanwonenden Pronk en Blom.
Deze prachtige foto is eveneens afkomstig van Frans Blom. In zijn tuin liggen nog enkele metalen contragewichten van de sluisdeuren.
Rechts boven zien we de schuur van Evert Blank.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:25 Sep 2015
Bericht:Foto 8:
Deze prachtige luchtfoto is van 2004.
De plaats waar eens de sluis heeft gelegen gaat verloren in de omgeving.
De foto is afkomstig van Carla en Nico van der Lee.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Nico Mulder
Datum:22 Mar 2024
Bericht:Handen binnen boord!
Als wij in de jaren vijftig van de vorige eeuw een zondagsuitstapje maken, is dat al kloetend van de Walingsdijk richting de Goorn.
Om bij ome Piet en tante Betje te komen moeten we echter door de sluis. Dat is altijd weer een belevenis. 'Handen binnen boord', roept mijn vader en dat is een plechtig moment.
Langzaam varen we onder de druipende sluisdeur door, terwijl we schuilen tegen de druppels onder een oude bouwersjas.
De sluis vormt vanuit de Ursemmerpolder de toegang tot de naastgelegen Avenhorner polder en de veiling.
Als Ursemmer akkerbouwertje komt mijn vader niet zelf op de veiling, maar geeft hij zijn geoogste waren mee aan pikkenier Dorus de Boer, die door middel van een toeter laat weten dat hij in de buurt vaart en op weg is naar Avenhorn.
Dorus zal de sluis ontelbare malen hebben gepasseerd. In de jaren zeventig is er verkaveld en is de sluis geschiedenis geworden.
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: