Kaart -> Oosteinde

Ansichtkaart informatie

Foto op hard karton

Als u hier klikt vindt u meer informatie.
Uitgever:Onbekend
Buurt:Oosteinde
Jaartal foto 1:omstreeks 1885
Jaartal foto 2:2012
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Dit is een hele bijzondere en zeldzame foto uit de tachtiger jaren van de 19e eeuw. De foto is verreweg n van de oudste bekende opnames van Berkhout. De ansichtkaarten kwamen zo rond de eeuwwisseling en deze foto is dus van ruim vr die tijd. De fotografie is omstreeks 1830 uitgevonden en aanvankelijk uitsluitend voor portretfotografie gebruikt. Pas later gingen de fotografen er toe over om buiten opnamen te maken. De personen moesten dan wel stokstijf blijven staan want de sluitertijd van de camera was erg lang. De foto is door de fotograaf afgedrukt en op hard karton geplakt.
Als laatste pand ziet u de boerderij van D. Koster, later van Jan Smits. Er voor staat de woning van het echtpaar Dunnebier. Zij woonden recht tegenover de plek waar later zuivelfabriek Wilhelmina zou verrijzen. In de andere huizen woonden stratemaker H. Leeuw en Mien Edam.
De situatie is totaal veranderd. Eigenlijk is er nog maar n pand herkenbaar. Het pand met het witte puntje dat u op foto 2 als vierde pand ziet is op foto 1 het derde pand.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Co Beemsterboer
Datum:02 Jun 2012
Bericht:Foto 3:
Hier ziet u het echtpaar Dunnebier vr hun woning.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:02 Jun 2012
Bericht:Foto 4:
Op deze ansichtkaart van 1903 of 1904 ziet u dezelfde huizenrij vanuit een andere hoek. Inmiddels staat de kaasfabriek er al. Uiterst links ziet u het woonhuis van het echtpaar Dunnebier.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:18 May 2013
Bericht:Foto 5:
Deze foto toont dezelfde huizenrij. Uiterst rechts is een glimp te zien van het woonhuis wat op foto 2 helemaal rechts staat. De optocht is van turnvereniging Olympia.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:27 May 2013
Bericht:Foto 6:
Deze foto geeft een heldere weergave van het bewuste huizenrijtje, dat zoveel veranderd is.
Het pand uiterst links met zonnescherm staat op de plaats waar eens het houten huis van de familie Dunnenbier stond. Het is gesloopt om ruimte te maken voor het huis van de familie Veenboer. Het huis er naast bestaat nog en wordt hierboven aangeduid met "het witte puntje". De volgende twee panden zijn gesloopt en staan er nieuwe huizen voor in de plaats. Het volgende huis, dat iets hoger is, ziet u op de foto's 2 en 5 uiterst rechts.
Hoofdrolspeler op de foto is opa Veerman (grootvader van Jan Blokker Vzn) met paard en wagen. De foto is genomen door H. Kaal, fotograaf te Bergen NH. De blonde jongen is Herman Leegwater; de andere kan een Turkstra zijn. De dame op de fiets wordt herkend als Ma Jongewaard.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart:
   Map: De lokatie van deze foto's is te vinden op de volgende kaart: