Kaart -> Bobeldijk

Ansichtkaart informatie

Bulloper

Als u hier klikt vindt u meer informatie.
Uitgever:Onbekend
Buurt:Bobeldijk
Jaartal foto 1:omstreeks 1910
Jaartal foto 2:2012
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Tussen de bomen aan de rechter kant van de weg ziet u een torentje. Het heeft te maken met de elektriciteitsvoorziening door de PEN. Op de zelfde plaats staat thans een glofplaten huisje van de Nuon, maar wel veel lager dan de "kerketoren" van toen.
Dergelijke torens stonden ook elders in de gemeente. Op het Oosteinde stond er namelijk ook een. Als u op deze website kijkt op het Oosteinde bij de kaart die "Smalle weg" heet, bij foto's 5 en 7 ziet u eenzelfde bouwsel. De PEN plaatste ook kleinere PEN-huizen. Als u kijkt op de Kerkebuurt bij de kaarten met de namen: "Volk op klompen" en "Grens Westeinde-Kerkebuurt" ziet u twee lagere PEN-huisjes.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Co Beemsterboer
Datum:20 Feb 2016
Bericht:De Bobeldijk is nog niet geasfalteerd. Mogelijk dat er in het midden een soort "paardestraatje" (bestraat) was, maar dat is hier ook niet echt goed te zien. De boerderij rechts is Bobeldijk nr.34 "Uit-en-thuis". De boerderij links is het "stamhuis" (al sinds 1778) van de Bobeldijker familie Nobel, Bobeldijk nr. 33 (nu Zonnehoeve). Beide boerderijen zijn verbrand eind jaren 60 van de vorige eeuw. Misschien nog leuk om te weten: rond 1890 woonde op bijna iedere boerderij in het oostelijk deel (ca. 15 stuks) van Bobeldijk een Nobel woonde (of de man of de vrouw).
Het "koebeest" zou gezien het formaat best wel eens een bul of stier geweest kunnen zijn en de man dus de "bulloper". In die tijd was het nog gebruikelijk dat de bul bij de boeren langs kwam om koeien drachtig te maken. Tegenwoordig komt de inseminator van de KI met de auto, met "rietjes" om de koeien te insemineren.

Naam:Volkert J. Nobel
Datum:08 Mar 2018
Bericht:De boerderijbrand, waarvan hier sprake is, had plaats op 6 maart 1967. De brand ontstond in de boerderij van Wim Uitentuis. Terwijl de bluswerkzaamheden in volle gang waren blies een stevige westenwind brandend riet, als het ware over de brandweermannen heen, op het rieten dak van de stolp van Willem Nobel Dzn., die ook tot de grond toe afbrandde. De woonkamer van deze boerderij bezat een haard met een prachtig tegeltableau: een zogeheten smuiger.

Naam:Volkert J. Nobel
Datum:08 Mar 2018
Bericht:Aanvulling: Het pad waarop de blauwe auto staat geparkeerd geeft toegang tot het woonhuis, waarin Jan Visser zijn kruidenierswinkel begon. (Zie voorgaande foto).

Naam:Volkert J. Nobel
Datum:30 Apr 2018
Bericht:In mijn tekst d.d. 8 maart is sprake van W. Nobel Dzn., bewoner van de stolp die tot de grond toe afbrandde. In het dorp kende men hem als Willem van Dirk. Een boerderij oostwaarts "boerde" Willem Nobel Pzn., Willem van Piet.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart:
   Map: De lokatie van deze foto's is te vinden op de volgende kaart: